SV Anto
SLIDER
previous arrow
next arrow
Slider

Izložba mladih fotografa

Otvorena izložba mladih fotografa. Obavještavamo vas da je 24. januara 2012. u galeriji Franjevačkog samostana sv. Anto u Sarajevu otvorena izložba učenika iz Katoličkog školskog centra “Sveti Pavao” Zenica.

Mladi kreativci u umjetničkoj fotografiji – CreativeShooting – formirani su od septembra/rujna 2011. Koncept njihovih fotografija i radova fokusiran je na umjetničku, arhitektonsku, dokumentarnu, režiranu i konceptualnu fotografiju.

Stoga vas srdačno pozivamo da posjetite izložbu – a time ih i podržite – mlade i velike ljude iz tima “CreativeShooting”.

Srdačni pozdravi,

CreativeShooting team

UČENIČKA GARDA I UMJETNIČKA FOTOGRAFIJA

U skladu s programom učenici su fokusirani na klasičnu tehničku upotrebu korištenja fotografskog aparata, ali je također mnogo sati posvećeno teorijskom predavanju o etičkom i estetskom pristupu fotografije.

Na samom početku učenici nisu zamišljali da bi teorijska predavanja mogla biti važna i zanimljiva – da bi im mogla pomoći da mnogo efikasnije razumiju, prepoznaju, i sami kreiraju dobru/konstruktivnu fotografiju.

U tijeku prvih predavanja, nerijetko bi pokazivali divljenje nasumično snimljenim pejzažima bez ispisanog konteksta, ili bi držali da fotografije snimljenih ljudi u ponižavajućim okolnostima imaju svoju umjetničku vrijednost. Ipak kroz vrijeme ovih predavanja prepoznaju da slični spektakularni prizori ustvari nemaju nikakvu vrijednost.

Na žalost, u posljednjim decenijima, s omasovljenjem fotografije, mnogo je fotografija i vizualnih prizora – bez konstruktivnih vrijednosti – prisutno i nekontrolisano dostupno medijima. Stoga je jedan od značajnih ciljeva da učenici kao konzumenti/posmatrači takvih prizora eliminiraju bilo kakav pokušaj da se takvi snimci – bez istraživačkog pristupa, konteksta, koncepta – uvrste u neku vrijednost. S ovakvim pristupom posmatranja i prepoznavanja oni se distanciraju od senzacija i medijskih manipulacija.

Prisutan je jak stereotip da nam fotografija može propovijedati svoju priču, no za njenu istinitost više ne jamči fotografska vanjština. Zato se učenici podstiču da sami razmisle što bi željeli vizualno prezentirati. Drugi korak je da svojoj zamisli pristupe istraživački – da mnogo prije snimanja sami razmisle i istraže o ideji. Na kraju, kada dobiju osjećaj za ideju, slobodni su da snimaju.

Nasumice je vrlo lako snimati. Iskreno, to može svatko. Neki pojedinci imaju izniman dar za fotografiju, ali to ne znači da fotografije takvih imaju umjetničku vrijednost, ili bilo kakvu vrijednost.

Važno je da se taj talenat kanališe kroz obrazovanje, čitanje, razmišljanje, istraživanje, pa onda – stvaranje.

Kako smo okruženi fotografskim prizorima na svakom iskoraku, jako je bitno da i posmatrači – puki ili ozbiljni posmatrači – i fotografi izgrade mehanizam u koji bi signalizirao oku da brzo selektira i preda važnost prizorima koji imaju svoju vrijednost. Da bi se takve stvari prepoznavale, ili spomenuti ‘mehanizam’ izgradio, potrebno je imati svijest – a ona se lakše razvija s razmišljanjem, čitanjem, istraživanjem.

Zbog toga ovo insistiranje da učenici prvo analiziraju vizualne materijale, a onda da stvaraju, dopunjavaju, pa čak i na svoj način ispravljaju neke od nekada javno plasiranih prizora.

Umijeće je da autor fotografija, naizgled naivna, ali česta pitanja na fotografski upečatljiv i slikovit način predoči sebi, a onda posmatračima kojima bi se pažnja trebala skrenuti takvim univerzalnim pitanjem – pitanjem koje se prožima u svakom sloju društva.

Ovakvo vježbanje oka, može pomoći da se lako percipiraju vrijednosti u svakom aspektu – da razlučuju mediokritet odonoga što vrijedi. Na taj način, s takvim izvještenim okom, pomažu sebi, a sigurno i drugima, da se manje, ili nikako, dive turbo-prizorima.

Majda Turkić, mr.sc. iz oblasti umjetnosti

 

Sveti Anto 2022.
Najnovije slike
Foto-10-1024x576-1 199347-1 sv.-ante-bistrik-foto-halacevic-368x600 P1015588
Arhiva

BISTRIK – SAMOSTAN SV. ANTE Franjevačka 6 BiH-71000 SARAJEVO Tel.: 033/236 107 Fax: 033/236 108 E-mail: svantosarajevo@gmail.com
2017 - SVA PRAVA PRIDRŽANA